До началото на юни служебното правителство ще проведе преговори с концесионерите

...
До началото на юни служебното правителство ще проведе преговори с концесионерите
Коментари Харесай

Министър Балтова обеща евтини чадъри по плажовете от юни

До началото на юни служебното държавно управление ще организира договаряния с концесионерите на плажовете за понижаване на цените на плажните услуги - чадъри и шезлонги, против понижаване на концесионната такса. Това увери пред публицисти служебният министър на туризма Стела Балтова.

Наложеният от 45-то Народно заседание мораториум върху някои дейности на държавното управление на Бойко Борисов стопира процеса по сключване на анекси към концесионните контракти с по-ниски цени. Хотелиери по морето се оплакаха неотдавна, че концесионерите ги притискат да предплатят до края на май чадърите. Те налагали високи цени, без да е ясно какъв брой посетители ще имат хотелите.  " Ще успеем до началото на дейния летен сезон да договорим евтини чадъри и шезлонги ", увери през днешния ден Балтова.

Балтова съобщи още, че ще бъдат предоставени инспекции на концесионните контракти за плажовете, подписани от 2017 година насам.

До 100% растеж на туризма това лято спрямо предходното, прогнозира служебният министър. Днес тя се среща с над 40 организации от бранша, с които да обсъдят най-спешните ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати за избавяне на сезона и поддръжка на бизнеса.

Миналата година бе първото лято в изискванията на коронавирус и тогава браншът регистрира 80% спад спрямо 2019 година

Готвят се интензивни дипломатически задачи в два от най-големите ни пазари - Русия и Германия, информира Балтова. Според нея напълно скоро ще се усилят туристическите полети към страната ни, защото ще паднат наложените ограничавания от редица страни. " Летищата в Бургас и Варна към този момент регистрират по 4 полета на ден. Те са главно от Полша, само че има също по този начин от Люксембург и Естония, откъдето идват жители от други страни ", сподели още Балтова. Тя прикани бизнесът също да бъде деен и да насочва положителни сигнали, че противоепидемичните ограничения у нас се съблюдават и страната ни е безвредна за туризъм.

Министърът на туризма съобщи още, че в границите на бюджета ще бъде предприета активна реклама на България на 18 целеви пазара, откъдето очакваме туристи.

Една от ограниченията за облекчение на туристическия сезон към този момент е реалност - за влизащите в България деца до 5 годишна възраст няма да се изисква показване на негативен PCR-тест. " Предстои да отпаднат и тестванията за всички деца до 16 години, което значително ще понижи разноските за задграничните туристи ", съобщи Балтова. По думите й някои хотели също са обявили, че напълно поемат разходите на своите посетители по показване на негативни проби за ковид.

Предстои служебният кабинет да разгласи продължение на съществуващи и нови ограничения за подкрепяне на бизнеса включително и от туристическия отрасъл, съобщи Балтова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР